Senzor temperatură puffer apă (boiler)

Când viața îți dă lămâi… le faci senzor de boiler.

Aveam un senzor Zigbee de temperatură și umiditate pentru sol, care a avut ghinionul să se intersecteze cu talpa mea. L-am călcat și l-am rupt, dar – surpriză – încă funcționa. Așa că, în loc să-l arunc, am decis să-i dau o nouă viață și să-l reutilizez ca senzor de temperatură pentru boiler. Un pic de improvizație, un pic de inspirație… și gata treaba!

Senzorul arăta ca cel din poza de mai jos.

[Image: S2931011e99de40c7a86cd5fad682757fN.jpg_640x640q90.webp]

Ce modificări i-am adus ca să pot să-mi integrez puffer-ul (la care ma voi referi în continuare ca boiler) în Home Assistant:
  1. Am căutat senzorul de temperatură și l-am scos afară. Am cositorit niște fire mai lungi între el și placă. Partea cu deschis-ul device-ului s-a realizat cu atenție și cu un flex, deoarece nu avea șuruburi ci era lipit.
  2. L-am calibrat în Home Assistant

[Image: WhatsApp-Image-2025-06-21-at-16.34.21_bc...8x1021.jpg]

Senzorul are 2 fire si vin cositorite înapoi pe placa la pinii NTC.

[Image: WhatsApp-Image-2025-06-21-at-16.34.21_0c...8x1024.jpg]

L-am lipit cu bandă dublu adezivă de boiler și l-am lăsat câteva zile de probă să văd dacă funcționează. De funcționat funcționa, doar că temperatura de pe senzorul boilerului nu coincidea cu cea afișată pe Home Assistant. În funcție de temperatură, diferența era de la 1 până la 16 grade celsius.

[Image: senzor-768x1024.jpg]

Cum l-am „calibrat” în Home Assistant?
Prima dată am studiat puțin temperatura și diferența dintre cei 2 senzori. De exemplu, cand senzorul de referință arăta 45 de grade celsius, cel improvizat arăta 39 grade. Am notat temperaturile și diferența dintre ele. Într-un final am creat un senzor în Home Hssistant care prelua temperatura și o ajusta în funcție de diferență. Într-un final am ajuns la acest cod:

Code:
sensor:
- platform: template
    sensors:
      temp_boiler_adjusted:
        friendly_name: "Temperatură ajustată apă"
        unit_of_measurement: "°C"
        value_template: >-
          {% set temp = states('sensor.temp_boiler_temperature') | float %}
          {% if temp > 51 %} {{ (temp + 20) | int }}
          {% elif temp > 45 %} {{ (temp + 16) | int }}
          {% elif temp > 40 %} {{ (temp + 12) | int }}
          {% elif temp > 39 %} {{ (temp + 9) | int }}
          {% elif temp > 35 %} {{ (temp + 5) | int }}
          {% elif temp > 30 %} {{ (temp + 3) | int }}
          {% else %} {{ temp | int }}
          {% endif %}
Într-un final am ajuns la o diferență de 0.5 grade celsius, ceea ce pentru moment mi se pare ok. Urmează să îi fac o carcasă și să îl poziționez mai frumos ?

[Image: WhatsApp-Image-2025-06-21-at-16.34.21_a7...8x1024.jpg]

[Image: WhatsApp-Image-2025-06-21-at-16.34.22_10...68x783.jpg]

Recently Browsing 1 Guest(s)